Tuesday, 29 July 2014

PEMIMPIN PAS PUSAT Sudah Mula Bincangkan PAS Keluar Dari Pakatan Dan Bekerjasama Dengan UMNO Untuk Bentuk Kerajaan Negeri di Selangor

Semakin ramai yang sudah berani menentang Anwar Ibrahim dan Lim Guan Eng dalam PAS kebelakangan ini. Barangkali inilah hikmah di sebalik kejahatan mulut, keceluparan dan tidak hormatkan kepimpinan sendiri yang ditunjukkan oleh Mat Sabu, Mahfuz Omar, dan beberapa orang pemimpin PAS lain yang cukup kuat sokongan serta jilatan mereka terhadap Anwar Ibrahim dan Lim Guan Eng.

Terbaru, satu pendedahan menerusi screenshot perbualan menggunakan perisian WhatsApp membabitkan beberapa orang pemimpin tertinggi PAS yang sedang membincangkan secara aktif tentang kemungkinan senario sekiranya PAS keluar dari Pakatan Rakyat, telah dibuat. 

Yang buat pendedahan itu adalah MALAYSIAKINI, media yang paling disukai dan dipercayai oleh sebahagian besar jemaah PAS sendiri.

Dalam apa yang dikatakan, petunjuk terbesar bahawa Pakatan Rakyat yang ditubuhkan semata-mata untuk memberi kuasa kepada Lim Guan  Eng dan Anwar Ibrahim secara total sedang berpecah, screenshot tersebut yang sedang berkitar dalam Facebook menunjukkan Ahli AJK PAS Pusat itu sedang membincangkan kerjasama dengan UBN.


Zuhdi yang merupakan Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan PAS (PPP) telah menggariskan senario bagaimana PAS boleh membelakangi Pakatan dan kemudian membentuk kerajaan bermajoriti mudah di DUN Selangor dengan bantuan UBN, selain mengekalkan Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar.

Zuhdi bagaimanapun tidak menafikan perkara tersebut setelah perbualan itu diedahkan, tetapi dia menafikan menjadi sebahagian daripada kumpulan yang mencetuskan idea untuk mengeluarkan PAS dari Pakatan.

Tentu sekali DAP dan kaum Parasit dalam PAS yang sangat kuat menyokong Lim Guan Eng tidak akan senang dengan beberapa kenyataan yang dikeluarkan oleh Zuhdi yang juga merupakan pensyarah Sains Politik di Universiti Malaya itu membabitkan pendominasian orang Melayu dan pengecilan kuasa orang DAP dan bukan Islam selain kalimah ALLAH dan Bible berbahasa Melayu.

Berikut pula adalah penjelasan panjang lebar oleh Zuhdi. PENJELASAN ISU WHATSAPP AJK PAS PUSAT BOCOR

Kesyahduan hari terakhir Ramadan semalam telah dicemarkan oleh tindakan segelintir pihak dalam PAS, membocorkan maklumat perbincangan yang sangat sulit dan rahsia dalam kumpulan Whatsapp AJK PAS Pusat. Tindakan tersebut telah membangkitkan 'fitnah yang sedang tidur' pada hari yang sepatutnya ditumpukan kepada ibadah sebagaimana nasihat al-Mursyid al-Am PAS.

Tindakan membocorkan maklumat perbincangan itu dipercayai dilakukan oleh salah seorang ahli yang ada dalam kumpulan Whatsapp AJK PAS Pusat, sekaligus menunjukkan sikap yang sangat buruk pada individu tersebut. Ia dilakukan untuk memalitkan nama saya dengan gerakan untuk membawa PAS keluar dari PR, setelah saya melakukan beberapa kritikan keras ke atas Dato Seri Anwar Ibrahim berhubung kemelut isu MB Selangor.

Sebenarnya maklumat perbincangan yang dibocorkan itu adalah respon saya kepada permintaan ahli-ahli perbincangan supaya mengemukakan analisis senario (scenario analysis) tentang cadangan seorang pimpinan kanan PAS yang mengusulkan PAS keluar dari PR. Usul PAS keluar dari PR itu telah disokong kuat oleh tidak kurang 10 orang anggota dalam kumpulan whatsapp itu, yang sebahagian besar mereka amat rapat dengan Anwar Ibrahim.

Mereka menyambut usul keluar PR yang dicadangkan itu, dengan ada yang menambah, mesyuarat PAS Pusat pada 10 Ogos akan datang hendaklah mendahulukan perbincangan usul ini daripada membincangkan kemelut isu MB Selangor. Terdapat juga yang menyarankan, PAS lebih baik bersendirian supaya ahli-ahli PAS lebih bebas mengkritik dan mencegah kemungkaran sebagaimana ketegasan PAS yang dikenali sebelum ini.

Berikutan dengan perbincangan itu, saya mencadangkan supaya dibuat analisis senario apa yang akan berlaku jika PAS keluar PR dari segi kerajaan negeri yang PAS bersama di dalamnya, situasi penerimaan ahli-ahli dan lain-lain. Cadangan itu dialu-alukan dan mereka meminta saya mengemukakannya.

Disebabkan permintaan tersebut sayapun mula melakukan analisis ringkas tersebut dengan mengimaginasi senario yang akan berlaku jika PAS keluar PR. Untuk melakukan analisis senario ini, selain daripada memerlukan fakta-fakta semasa, daya imaginasi penganalisis juga harus diambil kira.

Dalam maklumat perbincangan yang dibocorkan itu, saya memaparkan senario yang akan berlaku sekiranya PAS keluar PR, dari segi kedudukan kerajaan negeri Selangor, dan kebebasan PAS untuk berhadapan dengan DAP dan lain-lain pihak seumpamanya yang boleh dikecapi semula selepas keluar PR. Saya menggunakan bahasa imaginasi untuk menggambarkan senario tersebut.

Berikutan dengan penjelasan ini, saya menegaskan saya tidak termasuk dalam senarai mereka yang menyokong usul keluar PR itu. Semoga dengan penjelasan ini, nama saya dapat dibersihkan daripada tanggapan buruk pelbagai golongan ekoran sikap segelintir pihak di dalam PAS yang membangkitkan fitnah yang sedang tidur.

Sekian, salam Eidul Mubarak dan maaf zahir batin

Yang benar,

Dr Mohd Zuhdi Marzuki
Pengarah Operasi PPP

Behrang Stesen, Perak
11.15 pagi
1 Syawak 1435 / 28 Julai 2014

4 comments:

Anonymous said...

Dlm komen Dr Mohd Zuhdi secara tidak lansung telah pun membuka seluas luasnya perkara yg menjadi rahsis

Anonymous said...

Sokong 100% PAS keluar dari PR. PAS lebih bebas dan 'Suci' seperti zaman arwah Dr Fadzil Noor. Tahniah Dr Zuhdi.

Melayu Selangor said...

Allah SWT Maha Mengetahui. Mungkin ini detik Melayu Islam Malaysia bersatu. Allahu Akbar3.

Anonymous said...

PARASIT dlm PAS tentu menentang,kerana takut hilang jawatan & elaun yg dibayar DAP dipenang.