Saturday, 25 January 2014

AL-FATIHAH... ALLAH TAALA TELAH MENGANGKAT SEORANG DARIPADA PEJUANG-NYA!

Dato' Harun Taib, Ketua Dewan Ulama PAS Malaysia telah menyahut panggilan Illahi tengah malam tadi, tatkala ramai yang menarik nafas lega apabila mendengar berita, Tuan Guru Dato Dr. Harun Din Al-Hafiz kembali stabil walaupun masih di wad CCU Institut Jantung Negara.

Jemaah Islam kehilangan seorang pemimpin. Umat Islam di Malaysia kehilangan seorang gembala yang sentiasa menggembalakan kawanannya mengikut lorong dan laluan yang benar. Umat kehilangan seorang pejuang yang bersendirian berjuang pada saat-saat akhir kehidupannya.

Allahyarham merupakan antara segelintir pemimpin PAS yang menolak campurtangan DAP dalam parti PAS. Pada Pilihanraya Kecil Sungai Limau yang lalu, Allahyarham tidak hadir mesyuarat selama dua hari sebelum hari mengundi kerana enggan menerima campurtangan DAP pada kempen PAS di Sungai Limau. Allahyarham turut pernah menggesa pucuk pimpinan PAS menarik diri daripada Pakatan Rakyat ekoran sikap keterlaluan DAP dalam banyak hal.

Selepas PRU13, Allahyrham pernah menzahirkan kebimbangan akan ancaman chauvinist dari DAP yang mahukan kuasa dan menggesa pucuk pimpinan PAS mengadakan hubungan dengan UMNO bagi menyelamatkan Islam.

Berikut adalah antara beberapa petikan daripada kata-katanya:

KALIMAH ALLAH
"Saya juga berpuas hati dan menyokong penuh keputusan Mahkamah Rayuan semalam tidak membenarkan KALIMAH ALLAH digunakan dalam majalah The Herald. Dalam bab akidah, Islam kena jaga."

"Saya tidak bersetuju dengan pendpaat Mohd. Asri. Sebagai seorang Islam, saya tetap tegaskan bahawa KALIMAH ALLAH hanya hak agama dan umat Islam, bukan Islam tiada hak menggunakan kalimah suci itu."

"Majlis Syura Ulama PAS tidak akan menarik balik atau berbincang apa-apa lagi mengenai isu ini. Ia melibatkan akidah, bukan sesuatu yang boleh mendapatkan kelonggaran."

HUBUNGAN POLITIK DENGAN PKR
"Manakala di pihak Majlis Syura Ulama pula, hendaklah meneliti kembali Tahaluf Siyasi bersama-sama PKR dikaji semula setelah berlaku perkara-perkara yang boleh melemahkan PAS dan merosakkan hubungan di dalam Tahaluf Siyasi."

"Saya menharapkan agar PAS Pusat segera menubuhkan sebuah jawatankuasa khas untuk mengkaji dan menilai kemerosotan sokongan pengundi Melayu kepada PAS serta menilai kembali Tahaluf Siyasi terutamanya dengan PAS sejauh mana ia menguntungkan PAS."

MEMBIDAS KARPAL SINGH
"Secara umumnya bahawa bukan sahaja hudud tapi syariat Islam itu dilaksanakan selepas berjaya mendapat keyakinan rakyat untuk memimpin Malaysia."

"Kita meneaskan bahawa pihak kami tidak bersetuju tindakan Pengerusi DAP, YB Karpal Singh yang dilihat mencampuri urusan Majlis Syura Ulama PAS yang telah diputuskan secara kolektif."

HIMPUNAN BLACK505
"Ketua Dewan Ulama PAS, Datuk Harun Taib mengulangi bahawa parti itu tidak secara sukarela menganjur atau mengambil bahagian dalam perhimpunan itu (Black 505) kerana telah menerima keputusan pilihanraya umum ke-13."

"Saya tida berminat untuk berbuat demikian kerana untuk membantah keputusan pilihanraya itu dan saya tidak tahu kenapa mereka membantah itu (keputusan pilihanraya."

"Fikirkan kemenangan melalui kesabaran. Kesabaran adalah kunci yang membuka. Apa perlu kemenangan yang isinya belum ranum."

Kita akan melihat beberapa orang pemimpin utama kaum MUNAFIQ dalam PAS akan memberikan pelbagai ucapan serta puji-pujian terhadap Allahyarham Tuan Guru Harun Taib walaupun semasa hidupnya, merekalah yang paling kuat menentang, bahkan mengejinya kerana buah fikirannya yagn tidak selari dengan mereka. Yang amat pasti ialah, mereka sebenarnya sangat gembira kerana salah seorang penentang dan penghalang PAS daripada terus menjadi barua DAP dan PKR, sudah pun meninggal dunia.

Justeru, gerakan memurnikan PAS walaupun kehilangan seorang pemimpin yang berwibawa seperti Allahyarham Tuan Guru Datuk Harun Taib, tetap beriltizam untuk terus berjuang meletakkan PAS semula ke landasan asal perjuangan dan penubuhannya. Kehilangan pemimpin kami, tidak akan melemahkan semangat kami, bahkan akan semakin membuatka kami bersemangat walaupun kami juga sedar, kami akan berhadapan dengan seribu satu macam munafiq yang berjubah PAS tetapi berhati DAP dan PKR.

Al-Fatihah buat Allahyarham Tuan Guru Datuk Harun Taib. Beliau telah meninggalkan kita dan mendahului kita menemui Maha Pencipta. Lambat-laun kita akan mengikut jejaknya pun. Namun semangatnya terus membara dan kita tidak seharusnya meninggalkan perjuangan ini biarpun akhirnya kita turut dijemput sama.

2 comments:

Anonymous said...

org nk becerai & org yg dh mati semua nk dipolitikkan...

Anonymous said...

Anom 09:44 Bunyi macam dok pertahan Nurul Izzah saja.

Penghasut macam hanglah yang dok perlingkup Ummah.